Veckomeny med recept med fokus på enkelt, billigt och nyttigt

Så från och med nu kommer jag dela min veckomeny. Vad det gäller min egen kost och det jag stoppar i mig så tänker jag utifrån några riktlinjer. Det ska göra mig mätt och det ska ge mig mycket näring men inte nödvändigtvis massa kalorier. Efter att ha sett dokumentären ”What the health” så har jag mer eller mindre blivit vegetarian, eller flexitarian kanske är det rätta ordet då jag äter kött, kyckling och fisk om det bjuds på vid middagar inte gjorda av mig eller min man. Det är både av skäl för miljön och för djuren då jag anser mig vara djurvän som jag valt att exkludera detta mer och mer. Jag dömer dock ingen som inte äter som mig, utan dessa veckomenyer som jag kommer publicera en gång i veckan kommer vara med syfte att inspirera dig till att äta gott och nyttigt och att det inte ska kosta skjortan eller ta för lång tid. Ni kommer märka att jag har en prestigelös relation till mat, och att jag äter till stora delen bra mat men det finns alltid utrymme för lite sånt som jag vet är mindre bra att äta. Annars blir livet inget roligt om jag ska tänka på heeeeeela tiden vad jag stoppar i mig.

Jag kommer dela med mig 5-7 recept varav merparten nog inte kommer vara mina egna då jag inte är någon vidare kock. Jag älskar att laga mat utifrån recept, det är enda sättet jag är trygg i köket. Min man är dock vansinnigt duktig på att laga mat, båda att leka med kryddor så det smakar ljuvligt och att freestyla fram något utifrån det vi har hemma. Jag ska i dessa fall försöka få honom att återberätta hur han gjorde hihi.. Jag kommer även dela en veckans bonus som kan vara ett bra alternativ för frukost/mellis, bröd eller dessert. Kom jättegärna med förslag på vad ni önskar här.

OKej here we go!! Kostnaden för veckans inhandling till denna meny kostade ca 1200 kr, men det beror ju såklart på vad du har hemma innan. Detta räckte till middagar och luncher i 1,5 vecka.

Veckans recept

 • Röd linssoppa med bröd
 • Kycklingwok med ris
 • Potatisplättar med falafel till oss vuxna och köttbullar till barnen
 • Pastasås vegetarisk med bönspaghetti till oss vuxna och vanlig spaghetti till barnen
 • Bananpannkaka, alltid bra att ha en rätt som är lätt att göra och uppskattas av barnen. För oss är det oftast pannkaka i olika recept.
 • Tortillapizza med tonfisk, ruccola och lök eller skinka och ost som i detta fall till barnen.
 • Vegansk potatisgratäng med rödbetsbiffar

Röd linssoppa med bröd

Receptet kommer från boken Mera Vego, vilket är en bok jag kommer omnämna fler gånger och i de fall recepten är tagna från deras hemsida länka er dit. Jag rekommenderar dock dig att köpa denna bok om du har barn och vill äta mer vegetariskt.

Lätt att göra, och så himla gott att koka upp med kokosmjölk. En otroligt lätt rätt att göra och du kan välja hur krämig du vill ha den beroende på hur mycket vatten du adderar. Jag tog bara 4-5 dl och den blev inte godkänd av mina barn, kan ha varit för att den var väldigt tjock. De åt mest bröd ska jag erkänna men jag kommer absolut göra den oftare och ta med som luncher till mig om inte annat på jobbet. Vill du ha ett gott recept på bröd som smakar gott till så fortsätt läsa så får du en bonus på slutet.

Bild från boken Mera Vego men kolla gärna deras hemsida också meravego.se

Kycklingwok med ris

Det här är en av min mans rätter, vi handlar alltid hem massa grönsaker som vi gillar och han skär ner i woken och steker upp i slices efter att han stekt upp kycklingen. När allt är stekt så kokar han med kokosmjölk men gillar du inte kokosmjölk kan du ju göra med annan växtgrädde alternativt matlagningsgrädde. Vi serverar med ris. Barnen äter gärna ris och sås men kan vara lite misstänksamma i perioder till olika grönsaker. Men vi kämpar vidare och tänker att det tar 17 gånger innan ett barn lär sig tycka om en rätt eller livsmedel. Skam den som ger sig.

Denna vecka hade vi i broccoli och blomkål (färsk för den blir knaprigare och godare då), vitkål, paprika, lök. Tyvärr ingen bild för denna rätt. Men den är väldigt enkel att göra massor av och frysa in portioner i frysen, sånt gillar jag.

Potatisplättar med falafel eller köttbullar

Vad det gäller falafel så köpte vi dessa färdiga, finns i den vegetariska frysdisken. De är supergoda. Tyvärr gillar inte våra barn dessa ännu så vi köper köttbullar till dem. Helfabrikat för jag orkar helt enkelt inte köpa färs och rulla egna. Jag tror att äta mat från grunden så ofta som möjligt men ingen kommer dö av helfabrikat 1-2 ggr i veckan. Så gör det som känns rätt och enkelt för dig.

Men potatisplättarna de hittade jag också i Mera Vego boken. Något komplicerade att göra eftersom jag först gjorde moset på egen hand. Så man ska inte räkna med att detta är en rätt som görs på en kväll till middagen efter jobb, skola och dagis då kommer du riva ditt hår. Jag gjorde det enkelt för mig. Det blev två rätter av denna.

Först gjorde jag mos som skulle bli till plättarna enligt receptet. Eftersom det blev så otroligt mycket på 1,2 kilo potatis så bestämde jag mig för att vi äter mos och falafel/köttbullar en kväll. Ställde in resterande potatismos och gjorde två dagar senare iordning plättarna. När man delade upp det på det sättet så var den enkelt och inte alls tidskrävande att göra och extra positivt eftersom man kunde varierera något med två rätter, win-win i min mening. Potatismoset blev godkänt av alla men plättarna var det bara jag och maken som åt. Jaja som sagt skam den som ger sig, våra grabbar är bara 3 och 5 år gamla så deras smaklökar kommer utvecklas bortom pasta och köttbullar en gång i världen.

Bild från boken Mera Vego men kolla gärna deras hemsida också meravego.se

Pastasås vegetarisk

Ännu en av min mans paradrätter numer eftersom det är så vansinnigt enkelt att göra och alla i familjen äter. Vi äter bönspaghetti till och barnen äter vanlig spaghetti. Och så vansinnigt billigt ännu ett plus.

Ta krossade tomater, skär ner paprika, tomater och vad annat du vill ha och har hemma i grönsaksväg. Salta, peppra och oregano. Rör ner de slicade grönsakerna och låt koka upp medan du kokar spaghetti. Vill du ha såsen mer matig låter du även den koka upp med röda linser, som är en en nyttig och billig källa. Och något att ha hemma jämt i skafferiet i min mening.

Bananpannkaka

Vi har alltid utrymme för en rätt som är sjukt enkel och (oftast) ett vinnande koncept för att få barnen att äta. De har älskat bananpannkaka men nu gillar de mer vanlig pannkaka så jag provar mig fram där för att göra dem mer näringsrika än de klassiska. Dock är det väl handen på hjärtat de som går hem alla gånger och inte mina alternativ. Suck, jag kämpar på haha.

Men detta är en rätt som räddat många luncher för mig hemma när inget är klart och jag behöver äta NU.

1 portion

 • 1 banan som du mosar ner med en gaffel
 • 2 ägg som du rör ner med den mosade bananen
 • Lite salt
 • Stek upp i kokosolja
 • Servera med keso och valfria bär eller frukter.

Bild lånad från alltommat.se

Tortillapizza

Alltså vem orkar baka en egen pizzadeg. Väldigt ofta inte jag, skulle säga aldrig. Så istället köper vi stora tortillas och så kan alla lägga på vad de önskar. För barnen går det en halv till en hel tortilla och för oss vuxna 2-3 tortillas skulle jag säga så vet du ungefär hur många du behöver göra beroende på storlek på familjen.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tortillan på bakplåtspapper på en ungsform. Lägg på krossade tomater och sprid ut över hela tortillan. Lägg på vad du önskar. Jag och maken gjorde en tonfiskpizza med lök och sedan på med ruccola när den är klar medan barnen föredrar en klassisk med skinka (dock körde vi kalkon) och ost. Osten lägger du på när du valt ut all topping. Beroende på hur smakrika toppings du har skulle jag välja en klassisk typ goudaost att toppa med eller parmesan om du vill lyxa till det. Kanske en fredagspizza med ett glas rött till?

Bild lånad från ica.se

Vegansk potatisgratäng med rödbetsbiffar

Jag älskar rödbetsbiffar, det är så himla messy och röd färg överallt när man skalar och skär upp men det är så gott när det är klart. Jag tror dock att jag är den enda i denna familj som känner så starkt för rödbetor. Ett livsmedel som verkligen visar på smaken är som baken här hemma iallafall.

Receptet är hittat hos och det kan du hitta genom att klicka HÄR. Jag kommer alltid från och med nu ALLTID göra potatisgratäng med havregrädde, det blev så oerhört krämigt och gott.

Bild lånad från portionenundertian.se

Veckans bonusrecept

Till linssoppan bakade jag ett bröd som också kommer från Portionen under tian och som du kan hitta HÄR.

Det enda som jag gjort annorlunda än receptet är att jag har större del grahamsmjöl än vetemjöl för jag vill höja fiber,- och näringshalten i brödet. Jag har dock inte provat att bara baka på gramhamsmjöl. Jag skulle tro att hon valt att ha högre grad av vetemjöl istället för att hålla priset nere givet vad hennes budskap och syfte med hennes recept, för grahamsmjöl är dyrare. Men det är så liten skillnad att det är värt det. Det som är bra med detta bröd är att det går att frysa in och är fortfarande lika gott efteråt.

Jag gör iordning degen på kvällen innan jag lägger mig, vilket tar ca 5 min. Sedan bakar jag ut det på morgonen vilket tar cirka 10 minuter. Jag bakar det dock i ugn i ca 20 min istället för de angivna 10-12 minutrarna, det blev godare så. Och det nästan bästa av allt, mina barn gillar dem. Yay!!

Bild lånad från portionenundertian.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *