Veckomeny med insikter om konsekvensen att bli vegetarian

För dig som följer mig på instagram och/eller facebook (här är jag aktiv minst 1 gång per dag med tips och inspiration) så har du tagit del av att jag haft en tung höst med en förkylning som hängt över mig som en dimma. De senaste veckorna har denna tagit ut sin rätt och jag har varit trött och nedstämd.

Jag har vilat och vilat men inte blivit helt bra. I söndags slog det mig, jag blev ju mer eller mindre vegetarian för cirka 3 månader sen i samband med att min förkylning började. Att äta vegetariskt har många positiva effekter då man får i sig mer näring genom bl.a baljväxter och grönsaker. Men då jag knappt fått i mig något animaliskt sedan dess kan det vara så att jag fått brist på B12. Jag har nu börjat äta kosttillskott för detta, men även d-vitamin och magnesium som kan påverka just trötthet och nedstämdhet i en positiv riktning. D-vitamin tycker jag att alla vi som bor såhär norröver och därmed inte ser så mycket sol under större period av året behöver äta tillskott av. Jag har även bokat in tid hos läkare för blodprov för att se om jag har brist på något annat.

Fortsätta äta vegetariskt till allra största del har blivit en livsstil för mig nu.

Och det är så jag ser på kost, att den är en livsstil och funkar i sin helhet. Många kvinnor jag möter vill komma i form, gå ner några kilon och få mer muskler och energi. De fokuserar för mycket på detaljer dvs enskilda livsmedel istället för att se till helheten. Ät mat, vanlig mat, gärna tillagad från grunden men slå inte på dig själv för att du äter takeaway eller helfabrikat ibland. Och de allra flesta äter faktiskt för lite mat, för att bygga muskler och få energi. För lite mat sätter din kropp i svält, dvs den sparar på fettresurserna för att den förbereder sig på en lång, kall vinter. Ungefär.

Så denna vecka är mitt budskap till dig att krångla inte till det, ät dig mätt.

Veckans recept är;

  • Halloumi stroganoff
  • ”Köttfärssås” med spaghetti
  • Proteinplättar
  • Broccolipaj
  • Tofuwok
  • Veckans utemat; Pasta carbonara

Halloumistroganoff

Jag har tidigare inte varit en fan av halloumi, men smaken har växt och jag gillar det inte alltid. Men till denna rätt var det oerhört smaskigt. Jag gillar inte falukorv i stroganoff, jag tycker den smakar lite slimig. Så detta var ett intressant alternativ. Mina småkillar var dock lite skeptiska så vi stekte upp köttbullar till dem. Det har varit så de senaste veckorna att vi har köpt köttbullar för att komplettera eller säkerställa att de ska äta något. Deras smaklökar är ju inte lika intresserade av nya recept som oss, om man säger så. Du kanske känner igen dig?

Detta rececpt hittade jag hos meravego.se och du hittar det här -> Halloumistroganoff

Bild lånad från meravego.se

”Köttfärssås” med spaghetti

Man kan ju alltid välja det klassiska alternativet med köttfärs som man steker upp innan man rör ner krossade tomater, salt, peppar och oregano om man inte är vegetarian eller vegan. Det enda jag gör här är att jag byter ut köttfärs mot sojafärs som finns att hitta i vegetariska frysdisken i din matbutik. Ingen större skillnad på smak. Vi kallar det köttfärssås för då äter pojkarna. Jag och min man äter bönpasta och småkillarna äter vanlig spaghetti. Alla nöjda och glada och äter maten.

Det blir iochförsig extra gott om man adderar parmesanost på toppen. Jag föredrar det före ketchup, då får jag heller inte i mig sockret från ketchupen.

Bild lånad från ica.se

 

Proteinplättar

Jag hittade detta recept hos min ”partner in crime” som jag samarbetat med i över ett år och nu hennes syn på kost inspirerar mig massor. Rekommenderar dig att följa henne om du inte redan gör det -> Instagram eller Facebook

Som jag skrev förra veckan så gillar jag att ha åtminstone en enkel rätt att tillaga som är ett ”säkert” kort. Alla former av pannkaka gillar ju både vi och barnen, och när jag såg detta så blev jag inspirerad att testa. Dock var det bara jag som gillar bovetemjöl, men det innebär att det kan bli en väldigt bra snabbrätt för mig dagar när jag jobbar hemma.

8 PROTEINPLÄTTAR

1.5 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
2 krm bakpulver
1 krm salt
1 ägg
1.5 dl växtmjölk
1 liten nypa vaniljpulver

Gör så här:
Blanda först de torra ingredienserna.
Vispa sedan ner ägg och växtmjölk.
Låt stå och svälla en stund så smeten blir fastare, 5 – 10 minuter.

När konsistensen är mannagrynsgrötsliknande, tar ca 10 är det dags att steka dina plättar. Stek dem på medelvärme.

Klicka ut smeten i en stekpanna med en sked och platta ut dem lite med baksidan av skeden. Vänd när de fått fin färg.

 

Broccolipaj

Paj alltså. Enkelt att göra och så gott, och alternativen till vad du fyller pajen med är ändlösa. Du kan gå helt efter din smak, prova dig fram. Fyll pajen ordentligt och häll sedan äggstanningen över. Sen sköter ugnen resten. Jag ÄLSKAR mat som man gör i ugn, innebär oftast så snabb tillredning. Sedan gör ugnen resten.

Det enda jag har att påpeka här är att det var en väldigt blygsam mängd broccoli, nästa gång jag gör denna ska jag ha minst det dubbla. Och fetaost. Men gott var det.

Recept hittar du här -> Vegetarisk broccolipaj

Bild lånad från undertian.com

 

Tofuwok med ris

Det här är en av min mans rätter, vi handlar alltid hem massa grönsaker som vi gillar och han skär ner i woken och steker upp i slices efter att han stekt upp kycklingen. När allt är stekt så kokar han med kokosmjölk men gillar du inte kokosmjölk kan du ju göra med annan växtgrädde alternativt matlagningsgrädde. Vi serverar med ris. Barnen äter gärna ris och sås men kan vara lite misstänksamma i perioder till olika grönsaker. Men vi kämpar vidare och tänker att det tar 17 gånger innan ett barn lär sig tycka om en rätt eller livsmedel. Skam den som ger sig.

Denna vecka hade vi i broccoli och blomkål (färsk för den blir knaprigare och godare då), vitkål, paprika, lök. Tyvärr ingen bild för denna rätt. Men den är väldigt enkel att göra massor av och frysa in portioner i frysen, sånt gillar jag.

Som du kanske märker så är denna en rätt som vi åt även förra veckan, och texten är därifrån. MEN vi (jag) valde att byta ut kyckling mot tofu. Dels för att jag blivit så skeptisk till kyckling nu när jag vet hur de hanteras under sina korta liv och då kändes tofu som ett mer etiskt och faktiskt billigare alternativ. Smaken var det heller inget fel på.

Bild lånad från veckansvego.com

 

Veckans utemat; Pasta carbonara

Vi har som ambition att äta en lunch ute på helgen året om. Och letar därför kontinuerligt efter enkla recept som vi tror att barnen också uppskattar. Här försvinner vegetarianismen. Vi kör med bacon, för detta är ett klassiskt recept som jag inte tror på att äventyra för mycket.

Vi tillagar dock med havregrädde istället för matlagningsgrädde för min mage är inte helt ok med grädde, plus att jag tycker det är godare. Känns fräschare. Sen kör vi hela ägg istället för äggulor, som jag sa i början. Varför krångla till det. Och så massssoooor av parmesan på toppen. Göööött!!

Recept kan du bland annat hitta här -> Pasta carbonara. Men gillar du inte detta så bara googla får du massor av förslag.

Bild lånad från arla.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *