Pausgympa för en bättre hållning

Många kvinnor kan inte göra en armhävning på tå. Eller kanske en men inte så många fler.

Alternativet är ju att göra på knäna. Men det finns positiva fördelar då du jobbar med kroppen i högre utsträckning när du gör en armhävning på tårna än på knäna. Och det du tränar på blir du bra på.

Tricket är att få upp överkroppen. Ju högre upp du får upp överkroppen (tex lutad mot en vägg) desto lättare blir det då du får mindre belastning. Men de flesta behöver inte göra det så enkelt för sig. En stol, en stor sten, ryggen på en soffa eller som jag gjorde idag när jag använde mig av en smithmaskin på The Workoutplan Studio där jag jobbar som PT. En smithmaskin är väldigt positiv för denna övning då det är väldigt lätt att minska eller öka utmaningen.

Och sen har vi bröstryggen, dvs den del av ryggen som är i höjd med skulderbladen. Ett JÄTTESTORT problemområde för många idag pga vi sitter för mycket. Här ska vi vara rörliga men våra liv ställer inte längre krav på bröstryggen att behålla sin rörlighet så den stelnar till, gör ont. Försämrar rörlighet i axlar och kan leda till spänningshuvudvärk. Det finns flera bra rörlighetsövningar för denna, här bjuder jag på EN av dessa. To be continued!!

Dessa övningar finns att se på min facebooksida där jag filmade och instruerade ifall du föredrar det visuellt. Här finns den att titta på.

Armhävning

Ställ dig axelbredd isär, händerna mot det valda underlaget bredare än axlarna. Spänn magen så du inte skapar en hängbro i ländryggen (svanken) tänk dig att kroppen ska vara en rak linje genom utsida axlar, höft, knä och fotknöl. Rulla bak axlarna och sug ihop skulderbladen. Sänk ner dig mot det valda underlaget tills armbågar och axlar är i linje med varandra, pressa upp till startläge.

Upprepa 30-60s.

Dynamisk bröstryggsrörlighet

Backa med fötterna, kom ner i 90 grader i höften. Dra in ”svansen” mellan benen eller tippa bak bäckenet så du inte tar ut rörligheten i ländryggen. Armarna är raka och i axelbredd. Bilden visar ”slutläget”. Andas in kom upp 10-20cm, andas ut och kom ner med huvudet mellan armarna. Eller så långt du kan komma. Upprepa 60s.

Två övningar som är lätta att inkludera i din vardag för att göra träningen lättillgänglig, enkel att bli AV, att det ska kännas kul och att du ska se de resultat du alltid velat ha.

Vad har du för önskemål på områden du vill träna mer för att bli starkare, orka mer och må bra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *