Honungsfällan 

Enligt försäkringskassan är stress den vanligaste orsaken till sjukskrivning. 

När jag blev sjukskriven för utmattning var jag så stressad att jag inte fungerade längre. De sex veckor jag var sjukskriven minns jag ingenting av. Eller, jag har minnesluckor från hela den sommaren. Kanske delar av hösten också.

Stress kan orsakas av olika orsaker. För mycket på jobbet, men det kan också vara att svika sig själv och sina egna värderingar. 

En anledning till att jag gick in i väggen var att jag drev mitt företag. Det som jag älskar att jobba med, träning och hälsa. Det jag lägger hela min själ och hjärta i när jag engagerar mig i ett uppdrag, en träningsgrupp eller klient. Det är så jag funkar, allt eller inget. 

Jag jobbar fortfarande med mitt företag, inom träning och hälsa. Inget har förändrats där, jag älskar det fortfarande. Jag lägger fortfarande hela min själ och hjärta i allt jag gör. 

Idag drar jag i handbromsen lite. Kroppen protesterar och värker, jag känner mig trött. Hjärnan går på högvarv. Jag tänker på honungsfällan. Att köra på i 180 för att det är ju så kul! 

Igår hade jag ett uppdrag som hälsocoachning. Jag pratade med en kvinna som kände sig väldigt stressad. Jag bad henne att identifiera vad som skapar stress för henne. Idag lever jag som lär och tänker över mina faktorer som stressar mig. Och gör aktiviteter som får mig att koppla av. Lär mig acceptera de som finns där, funderar vilka jag kan påverka och inte. Skapar metoder för att hantera stressen.

Vad gör dig stressad?

Vad gör du för att hantera stressen?

7 kommentarer

 1. Ewa säger:

  Jag försöker att skapa deadlines. Det är mycket lättare att hantera arbetsmängden om man ser slutet. Om inte, så dela upp det i mindre bitar. Denna veckan behöver jag få klart detta, t ex. Den värsta stressen tycker jag kommer när allting blir som en grå/svart massa.

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Ja viss stress får man lära sig leva med om man inte kan förändra. Jag finner dock att en kan förändra mer än en tror att en är förmögen till. Mindfulness är underbart!

 2. Helena Roth säger:

  Jag ’hanterar’ inte stress som så sedan mitt förhållande till stress genomgick en metamorfos. Idag ser jag stress som skillnaden mellan ’så här är det’ och ’fast så här vill jag att det ska vara’ och mängden beror på hur mycket man fajtar emot det som är. Och så använder jag mig bäste självcoachingsfråga dessutom: Hur gagnar detta mig?

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Menar du hur stress i vissa situationer gagnar dig? Ja ibland måste man ju acceptera viss stress och ändå agera på det som skapar stress. Att följa en dröm som leder utanför bekvämlighetzonen skapar ju stress. Men om man inte tog sig igenom den stress och rädsla som uppstår skulle man ju aldrig nå målet.

   • Helena Roth säger:

    Nä, inte egentligen. Det jag säger är att det inte är något utifrån som skapar stress, utan stress är ett inre förhållande som kommer sig av att vi är i osynk med vad vi vill/tror/tycker och vad som är. Med det sagt, så påstår jag inte att det inte finns fällor att falla i, för det finns det så klart – och att bygga sig ett liv som är i en flexibel balansrörelse… det känns som en god målbild!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.