Hälsa är så mycket mer! 

Jag har sagt det förr, och kommer med all sannolikhet säga det igen.

Men hälsa är så mycket mer än träning. 

Det är att säga ifrån när man känner sig orättvist behandlad. Det är att träffa en vän över en fika innehållandes en extra stor och smarrig bulle. Det är att ta en löptur eller ett besök på gymmet för att du mår bra av det och med glädje vad din kropp tillåter dig att göra, inte straffar din kropp för hur den ser ut.

Det är att boka in egentid utan att ha dåligt samvete över vad andra ska tycka. Det är att äta näringsrik mat för att du får positiv energi av det. Det är att ta en promenad men kan likväl vara att slänga sig i soffan för en stund för att båda aktiviteterna kan vara lika sköna, om än på olika sätt. 

Det är att lyssna på din kropp för att den vill dig bara väl när det kommer till stress, sömn, träning m.m

Det är synd att hälsa allt som oftast bara definieras med träning. Och framförallt hur mycket och hur hårt du tränar. 

Om det blir för mycket av det goda så är det inte hälsa. 

8 kommentarer

 1. Tess Mabon säger:

  Alla sätt som ger mig en ”dopamin-kick” fyller jag på med. I olika faser är det olika saker som gäller.
  Cykling, dans, yoga, styrketräning, meditation, spela rugbymatch, mörk choklad och just nu mest sex.
  Skulle gärna se/läsa studier som jämför alla olika former och inte nödvändigtvis för att finna ”den” bästa, utan snarare för att få syn på olikheter och likheter. Jag har just läst klart Hjärnstark av Anders Hansen, och går internutbildningar hos Mindfulnessgruppen och alla är så klart gurus och vara förespråkare för just deras ”grej” och den påverkan det har på välmåendet, men jag är nyfiken på att få se alla bredvid varandra utan nödvändigtvis en rangordning. Känner du till om det finns någon sådan studie eller jämförelse?

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Jag tror också att variationen gör att du känner mer glädje och livskvalitet vilket blir hälsa i mina ögon. Nej tyvärr i dagsläget känner jag inte till ngn sån studie men ska hålla ögonen öppna. Håller med om att det skulle vara intressant att läsa även om jag primärt vill inspirera till en bra känsla snarare än påpeka vad som är ”bäst” ?

 2. AngelicasVärld säger:

  För mig är hälsa balans…när jag mår bra orkar jag träna, äta gott, ta långa promenader och njuta…så hälsa är ett så stort och brett ämne. Mer än bara att äta bra mat och vara stark fysiskt

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Ja absolut vad hälsa går att skriva om i 100 inlägg, men i grund och botten en känsla av sammanhang. Att livets bitar skapar välmående och inte ångest. Däri måste man ta in så många mer faktorer än bara kost och träning.

 3. Fitnessfia säger:

  Oj vad jag håller med dig i det här. Hälsa är oerhört mycket, att bara vara faktiskt allra mest. Träning är så klart hälsa, men bara en del av det. Fungerar inte resten har du inte hälsa. Tack för påminnelsen!

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Ja där sa du det, hälsa är oerhört mycket. Träning eller att vara i rörelse som kroppen är skapt för är en del men varje ingrediens som är hälsa handlar ju även om den mentala träningen.

 4. Löpar-Åsa säger:

  Så sant så sant. Något jag tänker mycket på som ”hälsa” är återhämtning. Hur hälsosamt vi än lever fungerar det inte om vi inte får till vår återhämtning. Och hur den ultimata återhämtningen ser ut är så oerhört individuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.