Det du fokuserar på får du mer av

Det är kväll och jag känner verkligen ett sug efter att skriva, som ett bra beroende. Det har pockat, kallat på mig. Som någon eller något som ber mig att fortsätta skriva för jag har något viktigt inom mig att få ut, att säga.

Jag vill skriva om en upplevelse jag hade, själva upplevelsen är inte så viktig att jag ens behöver nämna den mer än att jag upplevt den förut. Känt alla känslor kopplat till den som oro, ångest, ilska, frustration och desperation. Tänkt alla tankar kring den som jag är värdelös, typiskt mig, nu har jag klantat till det IGEN.

Och att cirkeln upprepar sig kring mitt beteende kring denna upplevelse. Först får jag panik, blir jättestressad, vill att någon annan än mig ska lösa det. Vill inte ta ansvar, vill hitta att någon annan gjort fel. Mitt sympatiska nervsystem går på högvarv, jag försöker överleva attacken från det imaginära lejonet.

Men jag har också märkt att de senaste gångerna har jag lyckats korta av hela kaosdelen av denna upplevelse. Och gjorde så även denna gång. Det viktigaste i den processen var att avlägsna mig från upplevelsen eller snarare problemet som uppstått som underlag för denna upplevelse. Skifta fokus, välja tillit istället för ångest.

Johan kom med förslag om att gå en promenad i skogen, ta med te och kaffe och sätta oss och dricka och njuta av naturen och solen. Jag hörde mig själv svara innan jag tänkt efter ”JA och då kan jag ta ett bad också”. Det var nästan så jag ångrade mig när nästa tanke kom från min amygdala ”du måste ju löööööööösa problemet” men jag svarade att jag har gjort det jag kan nu. Det som händer nu kan jag inte påverka eller kontrollera.

Jag njöt och var 100% närvarande i stunden med Johan, badet och dricka te och titta ut över sjön. Mitt humör skiftade, jag var på ett fantastiskt bra humör. Hela dagen.

Och när jag kom var den avslutande delen av denna upplevelse att det hade löst sig, det var aldrig ens så farligt som jag i första stund tänkte och trodde. Lejonet var besegrat.

______________________________________________________________________________________________

Sensmoralen med detta inlägg är att det du fokuserar på får du mer av. Hade jag valt att stanna i problemet hade jag slitit mitt hår och rent ut sagt haft en skitdag. Nu valde jag att skapa distans till problemet, zooma ut för att få bättre perspektiv. Ha tillit till att det kommer lösa sig, även denna gång.

Och förvänta dig inte att du ska kunna kontrollera att dessa situationer inte uppstår, det kan ingen. Träna på att korta av den jobbiga delen av den och att skifta ditt perspektiv så snart som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *