Dag 5. Släpp taget och ha tillit till processen.

Jag tror att en av dina största rädslor med att prova något nytt, något som du egentligen vill väldigt gärna är att du har en viss förväntan på hur det ska bli. Hur lång tid det tar, när du får det resultat du önskade, och bara du bestämt dig och sätter igång så kommer det gå vägen.

***Det är inte en fråga om livet kommer komma mellan, det är en fråga när

Men det funkar ju inte riktigt så. Livet har en tendens att komma mellan. Jag brukar säga att det inte är en fråga OM, utan NÄR.

Varför tar jag upp detta? Jo för att detta hindrar dig från att ens försöka, eller om du försöker så ger du upp så snabbt det kommer något mellan som förhindrar det du vill göra. Det känns som ett misslyckande, som om det inte var meningen. Som att du inte klarar av det.

Till exempel var min plan att jag skulle leverera denna uppmaning fem dagar på raken. Det var i min mening det enda ”rätta” att göra. För man kan ju inte leverera fyra dagar och sedan ha en paus på några dagar för att sedan dela en dag till. Då är ju uppmaningen bruten, energin försvunnen, ingen kommer ge det någon uppmärksamhet längre. Det var min ”sanning” kring detta.

Och så kom livet mellan, såklart. Jag var redan när uppmaningen började förkyld och hade börjat hosta, men tänkte inte att det skulle bli några problem. Eller snarare, stoppade huvudet i sanden och lyssnade inte på kroppen. För jag hade ju en PLAN, och hosta som skulle hindra mig i det fanns inte med i den.

Och därför finns ingen film till denna dag i uppmaningen.

***Det blir inte alltid (sällan) som du tänkt dig, men det säger inte att det är en dålig idé

Som tur var hade jag spelat in de första fyra dagarna innan det blev för jobbigt med hostan, innan den kom mellan. Men den femte dagen kom inte upp som planerat. Jag brottades med mig själv, känslan av besvikelse att inte leverera 5 dagar i rad som jag tänkt, som jag förväntat och som jag sagt. Tänkt att jag är dålig som inte håller mitt löfte, och känt mig misslyckad. Oroat mig för vad ni ska tänka om det…

Tills jag sa TIMEOUT till min kidnappade hjärna och tog tillbaka ratten över mitt liv, min hälsa och mina tankar.

Om jag inte är kry, är det klart jag ska vila.
Nej det blir inte alltid som man förväntat, men det kan ju bli ännu bättre om jag gör det när jag vill och orkar och inte för att jag ”måste”. Vänt på det, och tänkt vad kan jag lära mig av detta?

***hur händer detta för mig, istället för mot mig?

Jag inser nu att det fanns en mening med detta. Jag behövde stanna upp och lyssna inåt. Jag tänkte leverera något som jag trodde att jag ”borde” leverera, som skulle hålla den röda tråden och binda ihop säcken på ”rätt” sätt. Att det fanns en djupare mening med denna uppmaning än att bara ”få ut den”.

Framförallt insåg jag till slut att jag behövde prioritera min hälsa och att bli frisk igen.

***Släpp taget

När jag släppte taget om plan A, så började plan B forma sig. Och den kändes ännu mer rätt. Jag började känna mig tacksam att jag fått möjlighet att ta ett steg tillbaka för att få en bättre överblick över mitt budskap.

Den här processen har jag jobbat med genom flera olika avseenden i mitt liv, dvs dag 1 till 4 plus dag 5. ALLA steg i denna process har lett mig till min underbara make och vårt bröllop, till mitt drömjobb och möjligheten att kunna livnära mig på mitt egna företag. Möjligheten att anlita en assistent för att jag ska kunna fokusera på det jag VILL, inte det jag måste.

Jag har med denna process hittat huset jag bor i, och kommer med denna process hitta det hus jag drömmer om nu. Den har hjälpt mig bli frisk efter min utmattning.

Jag blev påmind om detta budskap som är så svårt men ändå så enkelt om du alltid ställer dig frågan när du står inför ett val. Mår jag bra eller bättre av detta?

Allt bottnar i att fokusera på DET DU MÅR BRA AV, inte det du mår dåligt av.

Det är en fråga om att TILLÅTA dig att må bra.
Det är en fråga om att SKIFTA PERSPEKTIV.
Och sluta tänka att det är så svårt, sätta deadlines, noja över allt som kan gå fel och oron över om hur du väljer att komma dit är rätt eller fel. När du följer ditt hjärta så är det rätt.

För att göra det behöver du släppa taget om det gör att du inte mår bra.

Jag ska ge ett exempel från mitt liv;

Jag och min man försökte bli med barn. Efter två missfall på raken varav det första var ett uteblivet missfall som ledde till att vi tvingades göra abort på ett barn vi redan börjat älska var oerhört smärtsamt. Och när vi bara någon månad senare fick ännu ett missfall så blev vi båda väldigt oroliga att vi inte skulle kunna få barn. Och helt besatta av att få det. Till slut tror jag vi båda tröttnade på att ha sex men det kändes som vi måste för att uppnå vår dröm att bli föräldrar.

Efter nästan ett år efter det senaste missfallet så tröttnade jag. Jag släppte taget och bestämde mig för att jag skulle börja löpträna inför ett lopp. Jag anlitade en coach och var väldigt engagerad och glad över min träning. Livet gick vidare, vi pratade inte särskilt mycket om det så det var aldrig uttalat om det var en paus eller om vi gett upp.

Det behövde vi inte, för bara 2 månader efter att jag släppt taget fick jag reda på att vi väntade barn. Och denna gång gick det vägen. Och gången efter det. Så nu är jag tvåbarnsmamma till två små prinsar. Och alla vår sorg och smärta kring den här tiden i vårt liv känns långt borta.

Vi släppte aldrig taget om drömmen att bli föräldrar, vi släppte taget om desperationen, frustrationen och rädslan att det aldrig skulle bli så.

***Det blir alltid som jag vill, eller något bättre.

Jag kan undra över de två barnen ibland, vilka de hade blivit. Men jag tror att det fanns en mening att de inte fick komma till denna värld. Den gången, kanske är det samma själar som är tilldelade mina söner nu. Kanske var vi inte redo. Med anledningen av missfallen fick vi ytterligare två år tillsammans, bara han och jag. Att utforska och bli tryggare i vår relation tillsammans innan vi bjöd in fler människor i den. Att hinna prata om våra värderingar och tankar om att få barn. Vilka namn vi ville ge dem, vad vi ville göra med dem och låta dem få känna, uppleva och se. Vi hann resa, ha kul tillsammans, dela värdefull tillsammans bara vi innan vi fick dela vår tid och uppmärksamhet med en tredje liten människa.

Vi mognade tillsammans in i vår relation, blev djupt förälskade. Förlovade oss och kunde lägga all tid och energi på att planera vårt drömbröllop i New York och en bröllopsresa till Jamaica. Trots att jag inte var gravid så bokade vi vår smekmånad med en tredje person, en bebis. Så någonstans visste vi. Jag kommer för alltid vara tacksam för den tiden med min man, det gjorde oss till ett väldigt starkt team genom de utmaningar som komma skulle med två små barn inom loppet av 2 år. Och sedan en utmattning på det och diverse andra jobbiga händelser.

***Var sak har sin tid

Jag har alltid varit väldigt otålig av mig. Ville jag ha något ville jag ha det NU. Och blev det inte så tenderade jag att ge upp, tänkte att det inte var meningen. Att jag misslyckats, att jag gjort fel.

Men jag inser nu att jag försökt kontrollera HUR och NÄR det skulle ske. Och det är inte min uppgift.

Ditt jobb är inte att bestämma när och hur, ditt jobb är att BESTÄMMA VAD DU VILL.

Och att det är ok att känna sig frustrerad, orolig och rädd att det inte kommer bli som du vill (eller något bättre). Men när du känner så är det inte ett tecken att ge upp, det är att släppa taget om situationen som du försöker kontrollera som får dig att känna så.

Att släppa taget kan också vara att;

  • Titta på ett roligt och/eller intressant Netflixprogram när du känner dig låg
  • Ta en tupplur när du känner dig trött eller irriterad
  • Ta en promenad när du känner dig frustrerad och vilsen om du gör rätt
  • Ta tio djupa, långa andetag ändå ner i magen när du känner dig stressad och överväldigad.
  • Boka in något kul att se fram emot när livet känns trist och grått

Ställ frågan, vad mår jag bra eller bättre av nu när jag känner mig låg/irriterad/frustrerad/desperat/orolig/rädd/osv?

***Ha ögonen på målet och tillit till att det kommer när du är redo

Har det varit en rak linje för mig att nå mina drömmar? HELL NO!!

Jag fick pussa på några grodor innan min prins kom, dvs min man. Jag hade flera andra jobb (som jag inte trivdes med för de var inte rätt för mig) innan jag följde mitt hjärta och började jobba som personlig tränare och mental rådgivare. Jag startade mitt företag två år innan jag blev utmattad, men fortsatte så snart jag kunde efteråt för jag visste att det var detta jag vill göra. Drömt om tills nu att kunna anlita en assistent och en redovisningsassistent för att kunna fokusera mer på de uppgifter jag vill göra i företaget, dvs inte admin och bokföring.

Jag har gått på flera nitar, provat mig fram. Slitit mitt hår och tvivlat när det ännu en gång inte blivit som jag tänkt. Misströstat och kollat på jobb att söka fastän min själ säger NEJ.

Men jag har hela tiden hållit ögonen på målet.

***hur lång tid har det tagit och hur har jag gjort?

Hur lång tid tog det att träffa min man? Man kan säga 31 år, eller 10 år efter att min senaste relation som varade mer än ett år eller så kan man säga 6 månader efter att jag bestämde mig och skrev ner vem jag egentligen ville dela mitt liv med.

Hur lång tid tog det att hitta mitt drömjobb? Man kan säga 33 år, eller 3 år efter att jag utbildat mig till personlig tränare eller 2 månader efter att jag bestämde mig för att det är mitt drömjobb, och det jag verkligen vill jobba med.

Hur har jag gjort? Följt mitt hjärta, det jag känt mig inspirerad att göra. När jag varit rädd har jag räknat 5-4-3-2-1 och gjort det ändå. Ibland har rädslan vunnit och då har jag hittat ett annat sätt att följa mitt hjärta och ta nästa steg som jag känner mig inspirerad att göra.

Hur lång tid har det tagit? Så lång tid som det behövde för att jag skulle BESTÄMMA mig vad det är jag EGENTLIGEN VILL.

***Jag vet vad du tänker…

Men Maria, jag har ingen aning om jag vill. Trots dessa 5 dagar!!

Det är okej, men släpp taget om det för nu. Fokusera på det du kan göra NU för att MÅ BRA. Att känna dig desperat och orolig att du aldrig kommer komma på det får dig inte att känna så eller hur? Nej just det, så släpp taget. Det kommer komma till dig när du släppt taget om att du inte vet vad du vill, när du accepterar det. Att du inte vet vad du vill säger inte att du är en sämre person, att du aldrig kommer veta eller att du aldrig kommer komma dit.

Det säger bara rätt och slätt att du inte vet. Nu. Var sak har sin tid. Det kanske är något annat eller någon annan som behöver din uppmärksamhet nu. Kanske är det den personen eller den situationen som kommer ge dig svaret.

***Följ ditt hjärta och det du känner dig inspirerad att göra

Jag påminner hur jag gjort och hur du kan göra för att njuta av resan dit, fokusera på det du vill ha mer av NU och inte det du vill ha mindre av varken nu eller sen. Följ ditt hjärta, det du känner dig inspirerad att göra.

Men fokuserar du på att det kommer bli svårt, så kommer det bli svårt. Kom ihåg att det du fokuserar på får du mer av.

Har du deltagit i denna uppmaning eller kommer att göra? Om detta är första gången du blir uppmärksammad på detta kan du börja att läsa Dag 1 här.

Jag är supernyfiken på vad du kommit fram till, vilka dina tankar och känslor varit och är. Lämna väldigt gärna en kommentar eller maila mig på hej(snabela)marialavestedtsegeblad.se om det är något speciellt du fastnat på eller som du kommit till insikt om.

Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *