Är idag dagen jag startade en runstreak?

Om inte annat var idag dagen som jag vågade filma utomhus med risk att någon skulle se mig och tycka jag var konstig. Någon, eller några såg mig, och kanske tyckte jag var konstig. Men jag överlevde, inget hände och jag fortsatte filma.

Idag får ni följa med mig när jag går mot skogen utanför vårt hus, ca 20 sekunder sen är jag ute på Sörmlandsleden. Känner mig väldigt lyckligt lottad som bor granne med skogen, och är där dagligen av någon anledning. Det är ett livselixir, en rutin, ett behov. Häng med.

Vad är en runstreak?

Det här är något som mer och mer börjar uppmärksammas i Sverige även om det varit förekommande i högre grad utomlands, som jag förstått det, och den längsta runstreaken som pågått är en engelsman som sprang varje dag i 52 år. Herregud.

En runstreak innebär att du springer 1,6 km dagligen. Hur många dagar i sträck det bestämmer du. Tanken är att man ska springa dessa 1,6 km utan att stanna, det är väl den officiella tanken med en runstreak.

Men så här tänker jag, och detta är mitt syfte med en runstreak;

 • Jag vill hitta en daglig rutin då jag får komma ut i skogen, njuta av kvalitativ egentid. Det är också ett fantastiskt sätt att få igång geniknölarna och komma på massa bra och spännande idéer för både företaget och livet.
 • Löpningen har legat på is av förklarliga skäl (som jag berättar om i videon) men på senare tid har en längtan att hitta tillbaka till löpningen funnits inom mig och att få in det i vardagen igen.
 • Jag kommer vara ute i 20 min varje dag, men behöver lyssna väldigt noga på kroppen och kommer därför varva promenad och jogg för att inte bli överbelastad och skadad.
 • Att planera in dessa 20 min per dag blir ett sätt att sluta prioritera bort mig själv, och min träning. Jag är viktig, och jag mår bra av träning.
 • Utöver detta är tanken att starta dagen med yoga 5-30 min och varannan dag styrketräning för att förbättra löpsteget.
 • Längd på runstreak är primärt fram till mina träningsgrupper med Bootrun – Träning för alla börjar om två veckor, men får se hur jag känner efter det.
 • Runstreak kan absolut vara ett sätt att komma igång med löpningen om man som mig varvar löpning och promenad, eller kanske snarare jogg och promenad. Springer du varje dag bör du ha fokus på att springa lugnt och långsamt.
 • Blir jag sjuk, dvs halsont eller feber så avslutar jag runstreaken. En lätt förkylning som bara innebär lite snor men i övrigt bra allmäntillstånd kommer inte göra att jag avbryter.
 • Att lägga in en runstreak som en metod att bli en bättre löpare kan absolut vara ett bra sätt att bygga belastningstålighet i leder och ligament och göra kroppen uthållig. Mitt mål är fortfarande längre lopp i trailmiljö.
 • Sist men inte minst vill jag ta bort min prestationsångest kring löpning. Efter att jag haft problem med hälsporre, knas med benhinnorna. smärtande knän och påverkan på diskar i ländryggen så har jag känt mig låg. Och dålig. Jag vill vända den känslan och hitta glädjen i löpning igen. Det tycker jag verkligen Ellen skrev så bra, och hon hade i skrivande stund i det inlägg jag länkar till om du klickar på hennes namn, sprungit 1024 dagar i sträck. Jag lyckades inte hitta någon information om hur länge det blev till slut eller om hon fortfarande springer.

Skulle detta kunna vara något för dig?

 

10 kommentarer

 1. Charlotte säger:

  Jag hade trott att det enbart hamdlade om att göra något dagligen, utan uppehåll. Jag skaffar den sortens streak via Pokémon go, vilket också ger mig en massa kilomter i kroppen. Ca 900 just nu.

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Det finns absolut olika sorters streak, och alla sätt som bidrar till att vara aktiv är jag positiv till ?

 2. Helena Roth säger:

  Run streak för mig handlar snarast om ”något som görs dagligen, dag efter dag” snarare än ”löpning som görs dagligen, dag efter dag”. Har tex en runstreak på 800+ dagar på meditation via Headspace-appen och en 1000+ runstreak på en daglig sjua i Seven-appen från Perigee.

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Ja precis streak står för något att göra dagligen, i detta fall var det en runstreak. Men man kan ju göra träningsstreak också!! Dina streaks låter ju helt toppen och som en rutin som du mår bra av med tanke på längd. Heja dig!!

 3. Trail & Inspiration säger:

  Jag har funderat på om en runstreak hade kunnat ta mig ur den svackan jag är i nu.
  Antingen hade det funkat (döööh) eller också blir det ytterligare ett (mest mentalt) stressmoment. Jag är väldigt osäker, om jag ska vara ärlig. :-/

  Men kul att du testar! 🙂
  Kram M

 4. Gunnar FN säger:

  Intressant, att sätta mål som utmanar en själv och kanske tänjer på gränserna lite.
  Sedan är jag lite allergisk till att allt ska ha engelska ord, när det finns fullgoda svenska alternativ. Varför inte en löputmaning, springrad eller liknande. Nå, det var verkligen inte det viktigaste, men ändå…
  Lycka till med din mile varje dag

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Ja sånt gillar jag!! Haha det hade jag inte ens tänkt på, men jag håller med om att det är lite komiskt. Roligare att hitta på ett svenskt alternativ som du gjorde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.