21 dagar för att förändra min relation till pengar

Har du precis som mig vuxit upp med föräldrar som sagt när du önskat dig t.ex en ny jacka eller cykel, att vi har inte råd? Eller att brist på pengar gjort att du inte kunnat köpa eller göra det du vill? Att det känns som pengarna aldrig räcker till? Att när tvättmaskinen behöver bytas ut känner du ångest över hur du ska ha råd att reparera den eller byta ut? Att du velat ta hjälp av en pt, coach eller liknande för att förbättra din hälsa, kondition, gå ner i vikt, få hjälp med dina kostvanor men inte känt att du har råd?

Det kan anses som ett ilandsproblem, men jag tror att vår komplicerade relation till pengar här och känsla av brist på dem gör att vi inte öppnar upp våra hjärtan och plånböcker för att hjälpa andra i samma grad som vi skulle kunna. Eller oss själva för den delen, att investera mer i oss själva. Vår hälsa, vårt välmående, vår personliga utveckling, jobba mindre, mer tid.

Pengar och ekonomi är också en väldigt stor anledning bakom skilsmässa och/eller psykisk ohälsa. För mig har de senaste fem åren då vi fått två barn, jag startat eget företag och jag varit utmattad under nästan ett års tid haft en negativ påverkan på vår familjs ekonomi.

Jag påbörjade igår en 21 dagars resa i personlig utveckling som jag tänkte låta er följa med på, då detta är en resa jag vill göra. Jag vill med detta skapa ett liv med familjen som inte bara går runt varje månad utan att det även finns pengar att investera för ett rejält sparande för våra barn och vara mer aktiv som givare för välgörande ändamål. Vad skulle du vilja ha mer pengar till?

Jag använder mig av Kathrin Zenkinas bok Unleash your inner Money Babe som du kan hitta här. Målet med boken är att manifestera 1000 dollar (ca 8000kr) på 21 dagar. Men summan är valfri. Mitt mål och anledningen som gav mig en spark i baken att påbörja denna resa i personlig utveckling var att jag vill följa med mina kollegor på Rosa Skrot till Thailand i november och ha råd att betala min businesscoach som jag börjar jobba med om 2 veckor.

Igår var dag 1 som handlade om att städa ur plånböcker, handväskor, skåp, lådor och överallt där du kan tänkas förvara pengar eller kvitton. Det handlar om att samla ihop de pengar du har hemma men även städa ut gamla kvitton och presentkort. För mig ledde till att jag äntligen tog tag i att organisera min budget för mitt företag och insåg att jag redan nu ackumulerat en större vinst i företaget än jag trott detta år. Jag hittade kvitton som jag kan dra av på deklarationen i år som kommer gör att jag behöver skatta mindre. Jag gjorde iordning de där pärmarna som jag och min man pratat om så länge att vi ska för att samla ihop post som kommer under månaden (läs räkningar) så vi inte behöver vända upp och ner på huset varje gång det är dags att betala dem för att vi inte vet var alla är.

Och, jag hittade totalt nästan 2000 kr i kontanter hemma. Som vi inte visste om. Som vi kan göra mycket bättre saker med än att bara låta dem ligga och skräpa hemma. Dvs jag har redan manifesterat 1/4 av den totala summan på dessa 21 dagarna.

Boken kostade strax över 100 kronor, så jag har redan gjort en vinst på cirka 1900 kr. Inte en helt pjåkig start på första dagen. Och en stark insikt vad mycket pengar vi har hemma i form av leksaker, kläder, skor, cyklar och massa annat som vi pratat om att vi ska sälja vidare då våra barn vuxit ur dem. Säkert finns pengarna där till renoveringen av vår altan som vi tänkt på ett bra tag nu.

Hälsa är inte bara träning, kost och meditation. Att må bra i livet handlar om känslor, relationer till människor i din närhet men även t.ex pengarna i ditt liv. Därför väljer jag att dela denna resa.

Kram

 

6 kommentarer

 1. Jeanette säger:

  Vad härligt. Jag har gott John Assaraf s program Winning the game off money. Det är möjligt. Jag får 30000 kronor mer i månaden sedan jag har börjat. Går pengar ut- kommer pengar i, och mer.

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Oh vad spännande! John har jag lärt känna genom ”the secret” och nu blev jag sugen att gå hans program som du nämner. Men en sak i taget. Skriver upp det min attgöralista, tack för tips! 🙂

 2. Gunnar FN säger:

  Intressant, även om mitt förhållande till pengar nog är ett annat. Att inte få eller kunna köpa något är aldrig ett stort problem, problemet är snarare känslan som bristen på pengar kan skapa. Har du som jag barn med behov av speciallösningar blir du van att hitta andra metoder eller att välja andra sätt – och så blir vikten av att ständigt ha pengar att använda efterhand mindre tungt. Men jag inser också att det är ytterst personligt och olika för många.

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Jag förstår att det för dig blir en speciell relation och hur pengar behövs och används i ditt liv. Jag tror jag uttryckte mig otydligt med tanke på din kommentar, för det var dit jag ville komma. Är det en faktisk brist på pengar eller en känsla av brist på pengar? Jag vill öppna möjligheten för att se möjligheter istället för hinder, vilket varit en stor framgång att komma till i min personliga utveckling. Och jag vill även säga heja dig och alla som kämpar med detta för era barn, jag har förstått att det är en stor utmaning i vårt samhälle utifrån den diskursen jag följer.

 3. Anna / Boihusbil säger:

  Jag befinner mig på annan plats. Tror jag. Eller så tolkar jag dig annorlunda. Jag vill inte hitta/tjäna mer pengar. Jag vill skapa ett liv utan behov av pengar. Nåja, lite pengar behövs ju alltid. Men tanken. Att jobba för att det är kul och inspirerande, inte för att tjäna pengar. Arbetet kan då ske i bolaget, ideellt, för välgörande ändamål etc.. Inte för att kunna köpa mig det och detta. Så vi sålde allt vi ägde. Typ. Och har börjat resan med mindre ägande och inga lån. Befriande som tusan! En annan aspekt, vi är ju som Gunnar nämner, på olika platser med olika förutsättningar. Härligt att du hittat en väg du vill följa, lycka till!

  • marialavestedtsegeblad säger:

   Spännande med egen tolkning och att du delar dina tankar! För mig är detta som jag skrev dag 1 ett sätt att förändra mina känslor och relation till pengar. Efter några tuffa år som föräldraledig, startat företag och gått in i väggen finns ett behov av mer pengar. Men jag har nog uttryckt mig otydligt, det handlar om frihet inte konsumtionslust nödvändigtvis. Jag förändrar mitt mindset kring pengar från att det finns begränsat av till att pengar kommer och går, men det räcker alltid till. Hoppas det blev tydligare då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *